Veilig uitgaan
Cameratoezicht, preventief fouilleren en de inzet van particuliere beveiliging. De roep om maatregelen die uitgaan veilig en gezellig houden, is de laatste tijd sterk toegenomen. Horecaondernemers hebben een direct belang bij een veilige uitgaansomgeving. Zowel voor henzelf, als voor hun gasten en personeel.
Maar veilig uitgaan is niet alleen de verantwoordelijkheid van horecaondernemers. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid die vraagt om een samenwerking tussen ondernemers, politie en de gemeente.
De Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan (KVU) helpt om deze samenwerking een vliegende start te geven. Het zorgt ervoor dat ondernemers samen met de gemeente, politie en brandweer afspraken maken om uitgaansgerelateerde problemen aan te pakken. Zodat uitgaan veilig en gezellig blijft!
Film: Veilig uitgaan in Sittard-Geleen
Wat kost de KVU?
De KVU kost individuele ondernemers meestal niets. Bij het opzetten van een KVU wordt van ondernemers gevraagd dat een vertegenwoordiger van de horeca deelneemt aan de werkgroep. In het beginstadium komt dit neer op één vergadering in de zes weken.
Daarnaast worden alle horecaondernemers uitgenodigd om een enquête in te vullen. Een aan het begin om problemen te signaleren en twee jaar later nogmaals om de effectiviteit van de maatregelen te meten.
De enige kosten die worden gemaakt, zijn de eventuele kosten voor veiligheidsmaatregelen. In de praktijk komen deze kosten veelal voor rekening van de gemeente.
Wat levert de KVU op?
De praktijk heeft inmiddels bewezen dat het KVU succesvol is. Onderzoek laat zien dat gebieden die volgens de KVU-methodiek samenwerken, zowel subjectief als objectief veiliger worden. In horecagebieden met KVU daalt de criminaliteit en stijgt het veiligheidsgevoel van ondernemers, medewerkers en gasten.
Hierdoor krijgt het uitgaansgebied een beter imago. Bovendien verbetert de communicatie met gemeente, politie en brandweer. Daarmee is het KVU een van de meest succesvolle voorbeelden van publiek-private samenwerking op het gebied van criminaliteitsbestrijding.
Hoe zorg ik voor een KVU in mijn buurt?
Als individuele ondernemer kunt u het beste contact opnemen met de ondernemersvereniging bij u in de buurt of met uw gemeente om de mogelijkheden te bespreken.
Voorwaarden om een KVU-project te starten zijn: een actieve ondernemersvereniging, een duidelijk afgebakend gebied, betrokkenheid van ondernemers, gemeente, politie en brandweer.
Handige links
Stappenplan KVU
Het CCV-stappenplan KVU leidt u gestructureerd door het KVU-proces. In zes stappen worden de betrokken partijen samengebracht, de veiligheidsproblemen geanalyseerd en de maatregelen geselecteerd, uitgevoerd en geëvalueerd.
Raad en Daad e-learning module
De gratis Raad en Daad e-learning module van SVH leert uw personeel omgaan met criminaliteit in de horeca. In deze module ontdekt u alles over inbraak, overvallen, afpersing, interne criminaliteit, oplichting en bedrog.
App Veilige Horeca
Koninklijke Horeca Nederland heeft de app Veilige Horeca ontwikkeld. Met deze app kunt u per thema een checklist invullen, daarna ontvangt u tips en adviezen om de eventuele veiligheidsrisico's in uw horecabedrijf aan te pakken.
Publicaties

Huis- en gedragsregels voor de horeca
Voor iedereen moet uitgaan gezellig, leefbaar en veilig blijven. Daarom gelden in de horeca huis- en gedragsregels. Koninklijke Horeca Nederland heeft standaard huis- en gedragsregels opgesteld. Download